Volejte

+420 702 370 731

}

Provozní doba

Po-Pá: 8.00 – 16.00

Chcete vyrábět elektřinu?

Nebo volejte: (+420) 702 370 731

Dotace na fotovoltaiku v roce 2024
24. června, 2024

Obsah příspěvku

Svět se stále mění a dotace, které poskytuje stát, Státní fond životního prostředí vyvíjí, rozšiřují a také mění v čase. Některé programy mají již upravené podmínky pro čerpání dotace nebo změny v poskytování dotací, oproti tomu, jak vypadaly v počátku. Ale jak jsou tedy vysoké dotace na fotovoltaiku v roce 2024? A mohu o ně požádat?

Zde vám přinášíme přehled aktuálně dostupných dotačních programů, pro koho jsou určené, jaké jsou podmínky pro jejich čerpání a další důležité informace.

V současné chvíli (červen 2024) nabízí SFŽP tři dotační programy pro domácnosti, díky kterým můžete získat dotaci na fotovoltaické systémy nebo solární fotovoltaický ohřev vody.

Nová zelená úsporám nově také označená jako Nová zelená úsporám standard (dále NZÚ)

Obecně, je dotace určená pro majitele rodinných domů. Jedná se o nemovitosti, které již vlastní, které budou postavené nebo kde získají vlastnické právo např. koupí. Bližší informace najdete na webových stránkách NZÚ. Nejste si jistí, jestli právě vy splňujete podmínky získání dotace NZÚ? Kontaktujte nás. Poradíme vám a nabídneme vám vhodné řešení vaší situace.

Dotace pro fotovoltaickou elektrárnu je poskytována ve výši 51 000 – 160 000 Kč podle velikosti fotovoltaické elektrárny maximálně však 50% z celkové ceny. Pro solární fotovoltaický ohřev vody, v případě že nespadáte do kategorie žadatelů v rámci NZÚ Light, získáte dotaci 45 000 Kč. Zašlete nám nezávaznou poptávku, kde přesně zjístíte výši dotace, na kterou máte nárok.

Původně stát poskytoval dotaci navýšenou o 10% pro Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj. Nyní tuto podporu rozšířil o další vymezené obce. Přehled všech obcí, kde je možné získat vyšší dotaci najdete zde.

V případě, že se chystáte na svém domě provádět další energeticky úsporná řešení, doporučujeme vám ověřit si, zda se na ně také vztahuje dotace z programu Nová zelená úsporám. V případě kombinace více energeticky úsporných opatření, totiž státní fond poskytuje tzv. kombinační bonus, při kterém se Vám může zvýšit poskytovaná dotace o dalších 10 000 Kč (nebo více při více opatřeních).

Nová zelená úsporám Light

Dotace je určená pro seniory, osoby pobírající invalidní důchod a také pro domácnosti pobírající příspěvek na dítě nebo na bydlení. Žadatel o dotaci musí být současně vlastníkem nemovitosti a trvale v ní bydlet.

V případě, že si nejste jistí, jestli spadáte do kategorie možných žadatelů, doporučujeme vám si nejprve přečíst Časté dotazy na webových stránkách NZÚ Light, kde je mnoho věcí upřesněno. Dotaci můžete uplatnit na renovace v menším rozsahu, pro snížení energetické náročnosti budovy. Mezi tyto renovace spadá také solární fotovoltaický ohřev vody.

Dotace na solární fotovoltaický ohřev vody stát poskytuje ve výši 50 000 nebo 70 000 Kč. Výše se určí podle potřeby instalace nového bojleru.

Pro všechny zájemce o dotaci Nová zelená úsporám Light na solární fotovoltaický ohřev teplé vody jsme připravili přehledne informace.

Oprav dům po babičce

Dotační program Oprav dům po babičce stát vymezil především pro rodinné domy a rekreační objekty, a pro účel komplexního zateplení.

V rámci tohoto dotačního programu můžete získat celkovou dotaci ve výši až jeden milion korun. Současně platí, že může jít maximálně o 50% z celkové ceny rekonstrukce. Rodiny s dětmi získají dalších 50 000 Kč za každé nezaopatřené dítě v domácnosti. V rámci tohoto dotačníh programů můžte navíc požádat o sjednání výhodného úvěru. Více informací o dotačním programu najdete na webových stránkách NZÚ.

Současně se zateplením můžete provést další energeticky úsporné opatření, mezi které patří také výstavba fotovoltaické elektrárny. Na solární elektrárnu získáte dotaci až 200 000 Kč (z celkové částky). K tomu navíc naskočí také kombinační bonus 10 000, stejně jako v případě NZÚ standard. Pro tento dotační program můžete uplatnit také 10% podporu pro vybrané obce a kraje.

V případě, že máte v plánu celkové zateplení, může být pro vás tento dotační program výhodný.

Jsme rádi, pokud jste dočetli až sem a věříme že vám článek poskytl užitečné informace pro zvážení výstavby fotovoltaické elektrárny a s tím spojené využití poskytované dotace na fotovoltaiku v roce 2024. Ať už si vyberete dotační program, který je pro vás výhodný, nebo si stále nevíte rady zda a o kterou dotaci můžete žádat, nelamte si s tím hlavu. Dotaci vyřídíme za Vás! Kontaktujte nás a my vám zpracujeme nezávaznou cenovou nabídku na míru, kde vám vyčíslíme výši možné dotace.


Nejsme poskytovatelem dotací a podmínky a informace zde uvedené mohou dostát své změny. Proto vám doporučujeme, abyste se vždy závazně řídili pokyny příslušných institucí – v tomto případe SFŽP.